startline
kézműves foglalkozás alkotó napok nemcsak Jobb agytekés
rajztanítás
galéria lakberendezés kiállításrendezés krea-túra Görögország kiállításajánló újrahasznosítás letölthető könyv szülőszoba színválasztási segédlet Partnerek

Lakberendezés 

Olyan ez, mint a foci, mindenki azt hiszi, ért hozzá. De mikor elkészíti az ember a berendezési vagy átalakítási költségvetést, sokan kellemesen döbbennek meg. Vannak extravagáns megoldások is – szinte ingyen. Ki hinné?

Miért érdemes szakemberre bízni a saját életterünk, üzletünk, irodánk kialakítását? Miért tudja kívülállóként jobban, mi jó nekünk? Kívülállóként jobban láthat, összehasonlítási alapja is több van. Engedjük, hogy kiismerjen bennünket, mert képes kiszűrni a számunkra lényegtelent, amivel a fogyasztói társadalom kéretlenül is nyakon önt minket és egyéni preferenciáinkat magáévá téve, empatikusan orientál, jó megoldási ötleteket hoz, meglepően jókat, amikre mi magunk csak azért nem gondolzunk, mert túl közelről nézünk saját dolgainkra, vagy mert drágának véljük és korán vetjük el, vagy mert annyira új, hogy laikusként még nem ismerjük. 

Családi konfliktusokat (zaj, fény, jövés-menés, stb.) jó lakberendezési ötlettel kiszűrhető, kiegyensúlyozott légkör terem.

Általában már több életteret látott, elemzett, ismer a trükköket, no meg a buktatókat is, amikre bármilyen kézenfekvőek, nem gondolnánk magunktól. Életterünk rugalmas átalakíthatóságát – cseperedő gyerekek, társas összejövetelek, hobbyk helyigényét – sokszor meg tudja oldani, ha mi nem.
Sokan félnek a munkadíjától, meg sem kérdik. Azután belefognak egy munkafolyamatba, aminek nem látható a vége és mire hátradőlnek a fotelban, rájönnek, hogy egy vagyont fizettek ki, jónéhány dolgot nem egyeztettek össze, mostani tapasztalataikkal másként döntenének – elégedetlenség marad bennük, de már muszáj kompromisszumokat kötni. Ráadásul jöhet megsemmisítő csapás, ha összehozza őket a sors egy jó lakberendezővel és kiderül, hogy a költségek negyedét-harmadát, megspórolhatta volna nemhogy drágább – annak  munkadíjával együtt is – néhány jó ötletével, meglátásával,.
Más esetben a helyszűkét tudta volna enyhíteni, ami olyan, mintha nagyobb lakásra tellene pénzünkből.

Azután a színválasztások! Kevesen tudják, hogy hőérzetünket a színkörnyezettel jelentősen befolyásolhatjuk. Hűthetünk-fűthetünk színekkel! Sokan vágynak valami igazán merészre, de a festéküzletben visszarettennek. Ez nem matematika, hogyan tudja ellenőrizni választása helyességét és hogy valóban minden tényezőt figyelembe vett-e a burkolattól a bútorszínen, szőnyegeken, függönyökön át a konnektorokig, kapcsolókig? A profinak nem nehéz a színek és stílusok tengerében eligazodva olyan összhangot teremteni, ami számunkra harmonikus, a világ előtt pedig vállalható. A részletekre is kiterjedő időálló szépség jóval olcsóbb.

Legtöbbünk nem tudjuk egyszerre finanszírozni a berendezést, vagy átalakulást, átmeneti megoldásokra pedig nem érdemes költeniük, főleg nem sokat. Kezükben az itinerrel időben eltolva, mégis koncepciózusan meg tudják valósítani nagyszabású terveiket is. Apró-cseprő vásárlásaik, ajándékaink is hatáserősítők lesznek, környezetük érzékeli a csapásirányt, méltatni és segíteni kezd.

További segítség, amikor a tervező felügyeli a kivitelezést, a megbízó kényelembe helyezheti magát. Nála jobban senki nem ismeri lakásunk-házunk-üzletünk-irodánk terveit, kritikus részleteit. A kivitelező mesterek pedig sokfélék. Sajnos sokan szaktudás hiányában, vagy kényelemszeretetből olyan kivitelezési hibákat ejtenek, amiről azután vita alakul ki, hogyan lehetett/kellett volna megoldani. Ha a megbízó kevesebb kivitelezés részese volt, mint a tervező, könnyen csőbe húzhatják, hiszen nem fog a kivitelezés ellenőrzése kedvéért fél tucat szakipari stúdiumot elvégezni. A lakberendező viszont a sok kivitelezővel való munka révén szerzi meg a tapasztalatot, mi az, amit az egyes szakemberektől joggal elvárhatunk, vagy a leghatározottabban vissza kell utasítanunk.
Pl. Igazán jó burkolótól tanultam meg hogy már az megmutatja, kivel van dolgom, hogy honnan indítja a burkolást. Ha pl. a burkoló nem áll a helyzet magaslatán, már a szakszerűtlen vágások kihúzzák a megbízó zsebéből a pénzt. A fugázással pedig fokozódik a megbízó anyagi hátránya, és ha a rossz megoldás fixálásra is kerül. Sokan csak a mesterek kifizetése után veszik észre a hibákat, amiket jókor kifogásolhattak volna, javíthatók lettek volna

Iskoláim mellett saját építkezési-átépítési tapasztalataim is tanítottak, így a saját káromon is okulva sokat segíthetek.

Pár ötlet ízelítőül:

www.feroplay.com

Izgalmasan tág teret ad lehetőségeinknek a hajlékony, vastartalmú vakolat, melyre mágnessel rögzíthetünk dekorációs elemeket, vagy tárgyakat, akár vasalót is. Árnyékolni képes a káros sugárzást. Csíkokban, vagy más mintában felkenve az érdes és síma felület váltakozása révén visszafogott, de karakteres felületet kölcsönöz, mely tetejében még funkcionális is.

Szilárd tartóképességéhez jó minőségű vakolat elegendő alapul szolgál. A grafitszürke apró szemcsés felület tetszés szerinti színre festhető. Nehezebb tárgyak hordózójául több rétegben kell felhordani. Műtermemben kábelcsatorna rápattintható tetejébe töltöttem a krém állagú masszát, mely száradás után igazán jól terhelhető felületet adott.

mágnesezhető vakolat